Verzekeringen

En toch je eigen uitvaartondernemer kiezen

De fuik van de uitvaartverzekering

Vorige week sprak ik mijn vriendin en zij vertelde mij, dat de vader van haar buurvrouw plotseling was overleden. Die buurvrouw had mij graag als uitbegeleider gehad, maar een grote verzekeringsmaatschappij had de uitvaart verzorgd. Want ja, er stond met koeienletters op de polis:
‘Bel ons direct na overlijden, wij zijn dag en nacht bereikbaar.’

De tekst op het polisblad is duidelijk en dus het is belangrijk om nú te bellen. Tenslotte wil je direct geholpen worden, want: hoe gaat het nu verder? Dus gehoorzaam bel je met het 0800-nummer en meld je het overlijden van je dierbare. Misleidend, want achter de schermen wordt direct van alles in werking gezet zonder dat jij tijd hebt om bewuste en heldere keuzes te maken. 

Onwetend beland je in de fuik van de verzekeringsmaatschappij. Die maatschappij is namelijk niet alleen verzekeraar, maar ook uitvaartondernemer. Of beter gezegd: ondernemer in de uitvaartbranche. Want zij zijn ook nog eens de eigenaar van de uitvaartlocaties, rouwcentra, crematoria, begraafplaatsen en verzorgingsteams. 

Ik vond dit een prachtige uitvaart… helaas ben ik verzekerd bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Menig keer hoor ik deze uitspraak. En natuurlijk is het fijn om positieve feedback te ontvangen, maar ik verbaas mij dat het onderwerp ‘verzekeringen en keuzevrijheid’ nog zo onbekend is. Deze opmerking verdient dus de nodige aandacht. Want, ook al is er sprake van een uitvaartverzekering met een polisblad waarop staat dat je direct moet bellen; je bent altijd vrij om een uitvaartonderneming naar keuze te kiezen ongeacht óf en welke verzekering je hebt afgesloten. Dit geldt voor zowel een kapitaalverzekering als voor een naturaverzekering. Maar wat is dan het verschil tussen een kapitaalverzekering en een naturaverzekering?

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een verzekering die een geldsom uitkeert aan de nabestaanden bij overlijden. Dit bedrag is geheel vrij besteedbaar voor de uitvaart. Met andere woorden: hiermee worden de uitvaartkosten betaald. Producten, diensten en locaties die jij zelf hebt gekozen én die bij jou passen. En zo dus ook de uitvaaronderneming. 

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering, ook wel ‘dienstenverzekering’ of ‘dienstenpakket’ genoemd, wordt de uitvaart volgens een ‘standaardpakket’ geregeld door de verzekeraar. Dit pakket vertegenwoordigt de verzekerde waarde en keert daarmee diensten en producten uit. Denk aan een standaard uitvaartkist, een vastgesteld aantal kaarten, laatste verzorging van de overledene, de opbaring, een begrafenis of crematie. De verzekeraar heeft veel van deze producten al vooraf bepaald: zo valt hier bijvoorbeeld alleen een uitvaartcentrum onder van de betreffende verzekeraar, en betreft het een door de verzekeraar bepaald crematorium, begraafplaats of graf. Maak je andere keuzes, dan betaal je daar fors voor. En dát terwijl je dacht dat alles goed geregeld was. 

Jij bepaalt welke koers er wordt gevaren

Is er sprake van een naturaverzekering en je laat de uitvaart regelen door een onafhankelijke uitvaartonderneming naar keuze? Dan zet de verzekeraar de polis om in een geldbedrag. Uitvaartverzekeraar DELA bijvoorbeeld, vergoedt in 2020 een minimaal bedrag van €3501,-. Dit bedrag is dan vrij te besteden aan de uitvaart. Hiermee bepaal jij welke koers er wordt gevaren. Of dat bedrag voldoende is voor de uitvaart, is afhankelijk van jouw wensen. Ik reken het je graag voor. 
Kosteloos, eerlijk én transparant.  

↑ Top of Page