Wat te doen?

Rust is het sleutelwoord

NA HET OVERLIJDEN
Neem de tijd. Neem eerst afscheid.
Als nabestaande beslis jij wanneer je er klaar voor bent om contact op te nemen met de (huis)arts en de uitvaartonderneming. Neem vooral eerst tijd voor jezelf en voor elkaar. Voor je verdriet, maar neem vooral alle tijd om afscheid te nemen van de overledene. En als je er dan aan toe bent, bel je de huisarts.  De arts stelt het overlijden vast en onderzoekt of er sprake is van een natuurlijke dood. Bij een natuurlijke dood wordt door de arts een verklaring van overlijden opgesteld. Deze verklaring is nodig om bij de Burgerlijke Stand aangifte te doen. Met deze verklaring zal de gemeente ook toestemming verlenen om de overledene te kunnen begraven of cremeren. Als de arts is geweest, heb je alle tijd om familie en vrienden op de hoogte te stellen. Maar misschien wil je daar ook nog wel even mee wachten, want je wereld staat echt even stil. 
Dan pas is het tijd voor de uitvaartbegeleider. Je kunt mij elk moment van de dag bellen. Ik kom zo snel mogelijk naar je toe.

RUST IS HET SLEUTELWOORD
Eerst maken we kennis met elkaar. Ik neem alle tijd voor je verhaal en je verdriet. Daarna ga ik bij je dierbare kijken, maak kennis met de overledene en overleg met je wat de wensen zijn voor de laatste verzorging. Ook hier geldt, ik neem hiervoor net zoveel tijd als jij nodig hebt.

DE DAGEN ERNA
De dagen tussen het overlijden en de uitvaart zijn vaak chaotisch en druk. Een emotionele en kwetsbare tijd waarin er veel geregeld moet worden. Als wij dan na de kennismaking aan tafel zitten, nemen we in vogelvlucht de belangrijkste wensen door. Wat zijn de wensen voor de laatste verzorging? Wie wil daarbij aanwezig zijn en wil je dit graag zelf doen? Wil je dat je dierbare thuis wordt opgebaard, of in een rouwcentrum of liever op een andere locatie? Datum en tijdstip, locatie, begraven of cremeren. Deze zaken kunnen we, indien gewenst, al vastleggen.
Wil je hierna de grote lijnen van de uitvaart verder vormgeven, of wacht je daar liever nog even mee tot morgen? Alles mag. We hebben nog genoeg tijd. Want voor mij is het belangrijk dat er een goed evenwicht is en dat er bewuste keuzes worden gemaakt, waar iedereen zich in kan vinden.

Nog even alles op een rij

  • Neem de tijd, neem afscheid.
  • Bel de huisarts. Deze stelt het overlijden vast en stelt het schouwrapport op.
  • Je mag mij bellen. Ik kom nadat de huisarts is geweest.
  • Leg alvast klaar: kleding voor de verzorging, ID-bewijs, schouwrapport.
  • Stel, indien gewenst, familie alvast op de hoogte van het overlijden.

↑ Top of Page