Rust is het sleutelwoord

Wat te doen

Slide 1087, Bathurst st Toronto ON5/ 63 47
Mon-Thu: 10:00-16:00 Sat- Sun: 10:00-16:00
Scroll

Neem de tijd. Neem afscheid

Na het overlijden

Wat te doen na het overlijden. Neem de tijd. Neem eerst afscheid. Als nabestaande beslis jij wanneer je er klaar voor bent om contact op te nemen met de (huis)arts en de uitvaartonderneming. Neem vooral eerst tijd voor jezelf en voor elkaar. Voor je verdriet, maar neem vooral alle tijd om afscheid te nemen van de overledene. En pas als jij er aan toe bent, bel je de (huis)arts. De arts stelt het overlijden vast en onderzoekt of er sprake is van een natuurlijke dood. Bij een natuurlijke dood wordt door de arts een verklaring van overlijden opgesteld. Deze verklaring is nodig om bij de Burgerlijke Stand aangifte te doen. Met deze verklaring zal de gemeente ook toestemming verlenen om de overledene te kunnen begraven of cremeren.

Als de arts is geweest, heb je alle tijd om familie en vrienden op de hoogte te stellen. Maar misschien wil je daar ook nog wel even mee wachten, want je wereld staat echt even stil. Dan pas is het tijd voor de uitvaartbegeleider. Je kunt mij elk moment van de dag bellen. Ik kom zo snel mogelijk naar je toe.

Wat te doen bij een overlijden
Neem de tijd

Neem afscheid. Stel, indien gewenst, familie alvast op de hoogte van het overlijden

Bel de huisarts

Deze stelt het overlijden vast en stelt het schouwrapport op

Je mag mij bellen

Ik kom nadat de huisarts is geweest

Leg alvast klaar

Kleding voor de verzorging, ID-bewijs, schouwrapport

Ik ben er voor jou

Kennismaken

Als ik voor het eerst bij je kom, verwacht dan geen mantelpakje. Het is voor mij belangrijk om als mensen-mens naast je te staan en voor mij past daar geen mantelpakje bij. Belangrijk vind ik het vooral om er voor jóu te zijn, naar je te luisteren en ook te horen wat er níet wordt gezegd.

We geven samen vorm aan een afscheid dat recht doet aan jouw dierbare en daarbij begin ik met het inventariseren van je wensen.

Kennis maken

Bewust keuzes maken

Dagen erna

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart zijn vaak chaotisch en druk. Een emotionele en kwetsbare tijd waarin er veel geregeld moet worden. Als wij dan na de kennismaking aan tafel zitten, nemen we in vogelvlucht de belangrijkste wensen door. Wat zijn de wensen voor de laatste verzorging? Wie wil daarbij aanwezig zijn en wil je dit graag zelf doen? Wil je dat je dierbare thuis wordt opgebaard, of in een rouwcentrum of liever op een andere locatie? Datum en tijdstip, locatie, begraven of cremeren. Deze zaken kunnen we, indien gewenst, al vastleggen.

Wil je hierna de grote lijnen van de uitvaart verder vormgeven, of wacht je daar liever nog even mee tot morgen? Alles mag. We hebben nog genoeg tijd. Want voor mij is het belangrijk dat er een goed evenwicht is en dat er bewuste keuzes worden gemaakt, waar iedereen zich in kan vinden. Wil je weten hoe de dagen erna worden ingevuld, kijk dan bij een week met begeleiding.

Back to top