Alles is, en blijft liefde

Alles is, was en blijft liefde

Voor mijn nicht Sandra
Nog nooit heb ik zoiets gezien. Je was geen bekende Nederlander, er speelde geen publiekelijk belang. Je was ‘gewoon’ een hele bijzondere vrouw. Met je grote ogen, je hartverwarmende lach en de manier waarop je jouw levenspad omarmde. Je hebt de harten van velen diep geraakt.

Familiebanden
We beseften ons beiden dat het begeleiden van jouw afscheid voor mij heel speciaal zou zijn vanwege onze band. Ik heb je zien opgroeien, je werd mijn collega en later ook familie. Jij wist dat het mij zou raken en toch wilde je graag dat ik er voor jou en jouw familie zou zijn. Mijn verdriet mocht er zijn vond je, ondanks mijn professie.

Toen ik je vroeg hoeveel mensen er zouden komen op jouw afscheid zei je: “Niet zoveel hoor, niet meer dan 200.” Ik wist dat het er meer zouden zijn, maar had nooit kunnen vermoeden dat het er zóveel zouden zijn.

Ik stond aan de deur om jouw gasten te verwelkomen, precies zoals jij mij dat hebt geleerd. Iedereen had jouw lievelingsbloem, de pioenroos, voor je meegenomen en mochten deze in je mand steken. De emoties en het verdriet waren voelbaar en na korte tijd werd je toegedekt onder een prachtige zachte roze deken van rozen. En de bloemen bleven maar komen, en komen. De kerk vulde zich met honderden mensen. Iedereen had een kaars voor je meegebracht. Allemaal wilden ze jouw lichtje laten branden. Honderden en honderden kaarsen verlichtten de prachtige kerk. De 600 zitplaatsen in de kerk waren binnen de kortste keren bezet.
De rest moest helaas gaan staan. Ruim een uur hebben ze geduldig gewacht totdat jouw afscheid zou beginnen. Een afscheid dat jij zelf hebt geregisseerd en het mooiste afscheid dat ik ooit heb gezien.

Jouw woorden in muziek
Voor elk van jouw dierbaren had jij een prachtig lied uitgezocht. Het waren jouw woorden die tot uitdrukking kwamen in de muzikale klanken. Je wilde ze in het diepste van hun ziel laten voelen wat zij voor jou betekenden. Je dochters. Ook aan hen had je gedacht. In je laatste dagen heb je via de Stichting Komma nog een mooie lm over jouw leven laten maken, als herinneringsdocument voor je meiden. En jouw Lief. Wat zou je onwijs trots geweest zijn op hem. Alles heeft hij gedaan voor het mooiste afscheid van zijn meisje.

Lieve Sandra,
Ik zou wensen dat je kon zien wat die dag met ons heeft gedaan en hoeveel mensen er voor jou waren. Ik zou wensen dat je wist hoeveel jij voor al die mensen hebt betekend en hoeveel harten jij hebt geraakt. Ik zou wensen dat je kon voelen hoeveel liefde er was voor jou.

Jij zei altijd: ‘Alles is Liefde.’
Nou, alles was Liefde. En alles blijft Liefde.
Liefde voor altijd, voor jou.

Back to top