Voel je rijk door liefde te geven

Voel je rijk door liefde te geven

Weinig dagen lijken meer gemaakt te zijn om gemis te voelen, dan de gezellige feestdagen in december. Maar er zijn veel mensen die hun dierbaren moeten missen en het daar juist nu extra zwaar mee hebben. December is de maand van gezelligheid, van samenzijn én feestvieren. Voor miljoenen mensen is Kerstmis een fijn feest en traditiegetrouw sluiten we in een feestelijke stemming Oudejaarsdag af en kunnen we terugkijken op een mooi jaar. Maar voor velen zijn deze feestdagen allesbehalve ‘de mooiste tijd van het jaar’.

Kerst(ge)mis
Wij zijn al vroeg in de weer om cadeautjes te kopen. De straten worden in kerstsfeer versierd. We worden overspoeld met gezellige reclames op TV waarbij iedereen samenkomt voor een heerlijk diner met kaarslicht. Waar champagne rijkelijk vloeit om het nieuwe jaar in te luiden. Al die gelukkige gezinnetjes, met opa of oma of vrienden erbij. Het lijkt wel of alles erop gericht is je te laten voelen hoe sterk het gemis van een dierbare is, als je dat allemaal niet in het vooruitzicht hebt.

Maar de feestdagen geeft ons ook de gelegenheid om even pauze te nemen en stil te staan bij de belangrijke dingen om ons heen. Voor velen zijn de feestdagen ook een tijd om juist extra stil te staan bij hun overleden dierbaren. Juist dan branden we een extra kaarsje of bezoeken we het graf. Dat geeft ons namelijk troost.

Heb jij lef
Vrijwel niemand mist met Kerst een hap eten in ons land. Maar ongelooflijk veel mensen missen anderen mensen om de feestdagen mee te vieren. Niet dat je die dagen móét vieren, maar het is wel fijn om de gezelligheid, de sfeer en de hoop met elkaar te kunnen delen. En natuurlijk kun je doen alsof het gewone dagen zijn, daar is niets mis mee. Maar als je liever samen met anderen bent, doe er dan zelf ook je best voor, ook al is dit soms best moeilijk. Want het vraagt wel om initiatief om het voortouw nemen, om lef te tonen.

Durf jij iemand de hand te reiken? Woont er iemand bij je in de straat die zich eenzaam voelt? Vermoed jij dat een buurman of -vrouw verderop weinig tot geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie of ga zelf op de koffie. Stel eens voor om samen te koken, een film te bekijken of gewoon samen een frisse neus te halen. Zulke dingen kunnen voor iemand al een enorme steun in de rug zijn en die verandering zit in onszelf.

Wie liefde geeft…
Ken je iemand die in deze dagen eenzaam is en een extra steuntje in de rug kan gebruiken? Neem dan contact met mij op via hallo@rouwit.nl. Je kunt dan op dinsdagavond 4 januari vanaf 19.00 uur een attentie bij mij ophalen op de Hoofdstraat 44b in Leiderdorp. Laten we er samen mét elkaar zijn, voor hen die het zo hard nodig hebben.

Back to top